Commons&Kola: De regeneratieve commons

Hoe kunnen lokale commons bijdragen aan het beschermen van onze planeet?

Stadsmoestuinen, energiecoöperaties en voedselcollectieven schieten door heel Nederland als paddenstoelen uit de grond. Als de commons ergens aan een opmars bezig zijn is het wel op het gebied van duurzaamheid. Hoe kunnen commons bijdragen aan het beschermen van onze planeet? Hoe gaan we van een extractieve naar een regeneratieve economie? En welke rol speelt zelforganisatie hierin?

Diederik Verhey van actiegroep Behoud de Lutkemeer heet ons welkom en vertelt over de bijzondere locatie van deze avond. Menno Houtstra komt vertellen over de KasKantine en hoe gemeenschappen bij kunnen dragen aan een duurzame samenleving. Tosca Peschier is oprichter van het Permacultuurcentrum Haarlem en gaat met ons in gesprek over hoe door een gemeenschap gedragen landbouw herstellend kan werken voor de natuur.

Voor de actievelingen beginnen we de avond met een map jam, waarin we samen letterlijk de Amsterdamse commons op de kaart zetten voor het project Mapping the Commons, en sluiten we de avond af met een ‘fishbowl’ waarin we de discussie aangaan.

Maandag 20 mei, 20:00 – 22:00

De Tuinen van Lutkemeer, Etnastraat/Lutkemeerweg, Amsterdam Nieuw-West

Commons&Kola is dé netwerkbijeenkomst voor commoners. Maandelijks behandelen we een ander relevant thema op een andere locatie.